Головна Рослинництво Олійні Ситуація в Україні спонукає Індію шукати соняшникову олію в інших продавців

Ситуація в Україні спонукає Індію шукати соняшникову олію в інших продавців

Індія має намір збільшити імпорт соняшникової олії з Аргентини та Росії, оскільки серйозно занепокоєна щодо можливості поставок з України у разі російського вторгнення.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на агентство Bloomberg.

За словами президента Міжнародної асоціації соняшникової олії Сандіпа Баджорія,  Індія, яка також є найбільшим імпортером пальмової та соєвої олії, закупила близько 60 тис. тонн соняшникової олії з Росії та Аргентини для поставок у лютому та березні.

«Торгівля наразі нормальна, але якщо конфлікт розгориться, це вплине на світові ціни на рослинну олію», – сказав Баджорія, зазначивши, що індійці «справді стурбовані» можливим скороченням поставок з України.

На Україну та Росію припадає майже 80% світових поставок соняшникової олії. Лише у жовтні 2021 року Індія закупила 1,89 млн. тонн сирої олії, причому Україна поставила майже 74%, а Аргентина та Росія – приблизно по 12%.

«Якщо напруга між Росією та Україною загостриться, то соняшникова олія злетить до небес», – зазначив керівник відділу торгівлі та стратегій хеджування Kaleesuwari Intercontinental Гнанасекар Тіагараджан.

Це також підвищить ціни на всі харчові олії, що боляче вдарить по індійським споживачам, оскільки країна імпортує близько 70% від їх загальної потреби.

Протягом останніх місяців світові ціни на рослинну олію вже зросли через проблеми з постачанням, і будь-які перебої в постачанні соняшникової олії з України можуть посилити і без того песимістичні настрої покупців, зазначає агентство.

Раніше повідомлялося, як російська агресія проти України вдарить по світовому ринку зерна.

Перегляди: 2