Аграрная HR-конференция 2018

IV ежегодная

АГРАРНАЯ HR-КОНФЕРЕНЦИЯ

22 листопада група компаній “ПроАгро Груп” провела IV Аграрну HR-конференцію, на якій зібрались HR – експерти аграрної галузі.

Вчора, 22 листопада, група компаній “ПроАгро Груп” провела IV Аграрну HR-конференцію, яка зібрала фахівців агрокомпаній, топових спеціалістів країни HR-сфери. Вже традиційно зали з заходами групи компаній ПроАгро уміщують не лише наявних на місці учасників, а й онлайн слухачів, які завдяки сучасним технологіям мають можливість приймати активну участь у заході – висловлюватись і ставити запитання. Так і цього разу, спікери конференції відповідали в реальному часі на запитання слухачів з різних областей держави.

Оскільки аграрна галузь трансформується в високотехнологічну, цей процес вимагає нових підходів до організації праці, до підбору, навчання та утримання кадрів. З огляду на дедалі глибший дефіцит якісних аграрних кадрів в Україні та зростаючу роль HR-служб в управлінні агрокомпаніями, в цьому році організатори заходу зосередилися на суто практичних питаннях: пошуку, мотивації та утриманню працівників, вирішенню внутрішніх виробничих конфліктів і успішний досвід HR-служб агрокомпаній з управління цими процесами. Спікери заходу підняли на поверхню ряд актуальних для українських агрокомпаній питань. Так, модератор першого блоку конференції Андрій Забловський, Керівник Секретаріату Ради підприємців при КМУ задав тон подальшого обговорення, згадавши про трудову міграцію та проблеми в компаніях з нею пов’язані, про кадровий голод, про адаптацію до епохи діджиталізації та як зробити кожного працівника максимально ефективним.

Першим спікером було представлено Наталію Романенко, директора з управління персоналом UKRLANDFARMING, яка розповідала про оптимізацію витрат робочого часу. Після невеличкої серії запитань-відповідей від фахівця своєї справи, ми дізналися, що для того, щоб встигати більше, варто перетворювати свої справи на ритуали та звички. Які саме та як, учасники дізнавалися на конференції. Окрім цього, Наталія розповідала ряд корисних лайфхаків про оптимізацію свого робочого процесу. Чи варто переходити з паперового на електронний документообіг? Однозначно – так. Близько 15% документів при роботі втрачаються і на їх пошуки йде до 30% робочого часу. При цьому, безповоротна втрата навіть частини інформації може обернутися значними збитками.
За експертними оцінками, застосування електронного документообігу в організаціях сприяє зростанню продуктивності праці співробітників на 25 – 50%, а час обробки одного документу скорочується більш ніж на 75%.

Олена Олішевська, голова правління CENTER ECM, продовжила виступ Наталії, зосередившись на процесах HR та їхній автоматизації, про налаштування роботи наскрізних процесів для будівництва єдиного контрольованого результату.

Максим Хоменко, провідний аналітик ІН-АГРО розповів про сучасні іт-рішення для управління персоналом. Зокрема, згадав про систему BPMS, яка дозволяє автоматизувати прості та складні процеси компанії. Це дуже прискорює процеси HR-служби і забезпечує процесний підхід.

Керівник практики трудового права JURIMEX Віта Цінчик розповіла про комплексні перевірки щодо наявності неоформлених працівників та дала практичні кейси – пам’ятки , що робити і як підготуватись до візитів інспекторів праці.

Жваве обговорення наболілих тем HR-сфери продовжилось за устричним фуршетом.

Модератор другого блоку Людмила Богуш-Данд, засновник та провідний бізнес-тренер BOGUSHTIME, також була й спікером з доповіддю “Рівні зрілості персоналу”, в якій йшлося про методи підвищення ефективності керівників. Суть її презентації полягає в тому, що продуктивність компанії залежить від кожного працівника. І чому так важливо HR-у визначати в колективі тих, хто не розвивається й тягне за собою інших, а таких людей 2,5 відсотки у кожній компанії.

Директор департаменту по роботі з персоналом СВАРОГ ВЕСТ ГРУП Сергій Короленко говорив у рамках другого блоку про HR як координатора проектів, HR – менеджера як універсального спеціаліста та про те як зрости із відділу кадрів у повноцінну HR – службу. Його презентація складалася із суцільних графіків та діаграм, виступ б надзвичайно інформативним, усі учасники конференції із захопленням слухали доповідача. Дуже цікаво дізнатися про організаційну культуру в компанії.

Після смачного обіду, гості та учасники конференції були запрошені до круглого столу “Підсумки 2018 року. Трансформація hr-функції в агросфері. Як агрокомпаніям прийняти нові виклики та побороти кадровий голод?”, під час якого провідні експерти галузі, топ-менеджери HR-сфери висловлювали свої думки, обмінювались пропозиціями та відповідали на запитання від учасників конференції.

Модератор круглого столу, Президент Європейскої Федерації Коучів Ukraine, організаційнний коуч, бізнес-тренер Наталія Романенко представила його учасників: Наталію Романенко, директора з управління персоналом UKRLANDFARMING, Ларису Левківську, координатора проектів Української асоціації молодих фермерів, Світлану Кедрову, керівника служби управління персоналом AGROGENERATION, Сергія Короленко, директора департаменту по роботі з персоналом СВАРОГ ВЕСТ ГРУП, Володимира Левківського, директора “ВП “ПОЛІССЯ”. На поверхню піднімалися дуже важливі питання, які стосувалися найгостріших кадрових проблематик 2018 року, викликів сьогодення на аграрному ринку, зокрема чи можна прогнозувати майбутнє, які зміни очікувати в компетенції HR-ів?

Учасники круглого столу допомагали розібратися в особливостях рекрутингу в АПК, як застосовувати сучасні методи підбору персоналу: онлайн і офлайн практики. Ділились досвідом, який використовують у своїй практиці щодня.

Найгострішим виявилося питання кадрового голоду, дефіциту і плинності кадрів. Саме це цікавило найбільше слухачів конференції. Про аналіз причин і пошук шляхів їх зниження лунали запитання і від онлайн аудиторії. Чи здатна вирішити це питання автоматизація виробничих процесів та чи зможуть високі технології замінити людину і коли це може статися? Кожен спікер мав можливість висловити своє бачення і давав свої поради. Зокрема, Наталія Романенко зазначила про першопричину відсутності кадрів у регіонах та селах. Укрлендфармінг вирішує це питання тим, що вкладається у розвиток сільської інфраструктури: прокладаються дороги, розвиваються школи, будуються дитячі майданчики. Створюється основа, щоб молодь не прагнула покинути свої домівки. Адже часто люди женуться не так за більш вищою робочою зарплатою, як за соціальним стандартом. Так, в компанії проводилися дослідження про мотивацію лишитися потенційних співробітників вдома і було встановлено, що якщо компанія надасть рівень заробітної плати хоча б на 30 відсотків менше, наприклад, польської, то мешканці прикордонних міст нададуть перевагу лишатися вдома, працювати на рідній землі.

“Чим відрізняються холдинги від колгоспів? Перші дають альтернативу працівникам. Вони можуть отримати додаткове навчання, можуть навчати своїх дітей і гарантовано працевлаштувати. Варто пам’ятати, що сільське господарство – це господарство про душу і про людей. Зокрема, і я тут працюю, тому що я бачу шалені перспективи, шалені альтернативи”,- зазначила Наталія Романенко. Світлана Кедрова відповідала на запитання про варіанти заохочення співробітників,якщо компанія має обмеження в бюджеті: “Дивимося індивідуально. Якщо співробітник дуже важливий, то ми розробляємо індивідуальну програму мотивації. Якщо він для нас не ставить особливою важливості, відпускаємо і шукаємо молоді кадри в які вкладаємось і самі навчаємо. А взагалі, систему оплату праці необхідно переглядати глобально”.

Поговорили й про освіту. Лариса Левківська розповіла, що усі 100 відсотків стажерів із- закордону повертаються (через міграційні правила), але всі хто повернувся в Україну прагнуть потрапити до Польщі. Лише 20 відсотків випускників шкіл йдуть у профучилища, а решта прагнуть потрапити у вузи. У той час як в Європі ця цифра виглядає інакше. Приблизно 50 на 50. Сергій Короленко зазначив, що бажання бути реалізованим у студента є основним. Проблема є в тому, що нині людина обирає професію несвідомо. В компанії Сварог був такий досвід – його представники їздили у області де є їхні представництва і самі проводили навчання, показували виробництво, пропонували працевлаштування і обирали найкращих з тих, подавав заявки. “Не бійтеся брати студентів! Вони – нове покоління дуже гнучкі, вони без досвіду роботи здатні видавати геніальні рішення”, – зазначив спікер.

Обговорювалися проблеми і загальні – як персонал залучити, навчити, утримати, мотивувати, дати можливість розвиватися і працювати на благо компанії. Є питання, які необхідно вирішувати в масштабах держави. Потрібно реформувати, покращити і наблизити до учнів і їх батьків профорієнтаційну службу, підняти престиж професійно-технічної освіти та розширити співпрацю навчальних закладів з бізнес-структурами. Кожна агрокомпанія шукає свої шляхи вирішення названих проблем в рамках своїх можливостей і бюджету. Учасники конференції почули кілька практичних кейсів від різних компаній, обговорили їх.

I/V Аграрна HR-конференція отримала високу оцінку присутніх, які відзначили практичну спрямованість заходу, професіоналізм спікерів і відмінний рівень організації. “ПроАгро” дякує всім за відгуки і висловлює вдячність спікерам, модераторам, партнерам, учасникам конференції, які допомогли підготувати і провести конференцію!

Сподіваємося на продовження співпраці і чекаємо Вас на наступних заходах “ПроАгро”!

Новости мероприятия

22 листопада група компаній “ПроАгро Груп” провела IV Аграрну HR-конференцію, на якій зібрались HR – експерти аграрної галузі.

Про особливості застосування маркетингових інструментів для підтримки позитивної репутації роботодавця, розповість директор з персоналу та комунікацій ТОВ “Сігнет Холдинг” Ольга Дядечко.

Про сучасні IT-рішення для управління персоналом, про процесний підхід розповість провідний аналітик компанії “ІН-АГРО” Максим Хоменко.

Про комплексні мотиваційні програми в агрокомпанії розповість Директор з управління персоналом групи компаній “Агропросперіс” Людмила Горова

Про автоматизацію робочого часу управлінця розповість директор департаменту з управління персоналом “Укрлендфармінг” Наталія Романенко

22 ноября 2018 г. в Киеве пройдет четвертая ежегодная Аграрная HR-конференция