Головна Економіка і аграрна політика Кабмін вводить державне регулювання й щоденний моніторинг цін на низку продуктів

Кабмін вводить державне регулювання й щоденний моніторинг цін на низку продуктів

В умовах суттєвого подорожчання продуктів харчування, а також ризиків подальшого росту споживчих цін Кабінет міністрів на вчорашньому, 12 січня, засідання вжив й запланував впровадження заходів щодо стримування ситуації, передає «ПроАгро Груп».

Зокрема, уряд вводить державне регулювання цін на гречку, борошно, цукор та молоко. Зокрема, про це на своїй сторінці у Facebook написав народний депутат Олексій Гончаренко.

Зазначається, що за останній рік в Україні значно зросли ціни на  продукти, зокрема:

  • гречана крупа – на 23,8% (+8,9 грн./кг);
  • цукор – на 34,9% (+7,3 грн./кг);
  • пшеничне борошно – на 15,4% (+1,96 грн./кг);
  • макаронні вироби – на 18,4% (+3,72 грн./кг);
  • молоко – на 9,2% (+2,36 грн./кг);
  • соняшникова олія – на 48% (+20,25 грн./л);
  • яйця – на 11,5% (+3,15 грн./десяток);
  • птиця – на 26,9% (+15,06 грн./кг);
  • вершкове масло – на 12,3% (+5,46 грн./кг).

Саме на ці продукти тепер буде здійснене державне регулювання цін. Зазначається, що граничний рівень надбавки не повинен перевищувати 10% під час дії карантину.

Крім того, Кабмін планує ухвалити розпорядження «Про заходи щодо моніторингу та аналізу цін і стану товарних ринків». До переліку увійдуть 30 позицій, повідомило агентство «РБК-Україна».  

Так, планується доручити Державній службі статистики забезпечити здійснення щоденного моніторингу споживчих цін на товари за переліком та надавати Міністерству економіки відповідну інформацію до 16-00 звітного дня.  

До товарів, щодо яких щоденно проводиться моніторинг цін, включено наступні продукти харчування:

  • борошно пшеничне вищого сорту;
  • макаронні вироби з м’яких сортів пшениці;
  • батон;
  • хліб житньо-пшеничний;
  • крупа гречана;
  • крупа вівсяна;
  • пшоно;
  • свинина;
  • яловичина;
  • птиця (тушки курячі);
  • молоко пастеризоване жирністю до 2,6 відсотка (у плівці);
  • масло вершкове жирністю від 72 до 82,5% включно;
  • сметана жирністю до 15% включно;
  • яйця курячі категорії С1;
  • олія соняшникова;
  • цукор кристалічний;
  • капуста білокачанна;
  • цибуля ріпчаста;
  • буряк;
  • морква;
  • картопля.

Як повідомлялося раніше, в Офісі президента розглядають можливість впровадження в Україні системи «продуктових карток», аби допомогти вразливим та незахищеним верствам населення в умовах різкого подорожчання продуктів харчування.

Перегляди: 2