В умовах суттєвого подорожчання продуктів харчування, а також ризиків подальшого росту споживчих цін Кабінет міністрів на вчорашньому, 12 січня, засідання вжив й запланував впровадження заходів щодо стримування ситуації, передає «ПроАгро Груп».
Зокрема, уряд вводить державне регулювання цін на гречку, борошно, цукор та молоко. Зокрема, про це на своїй сторінці у Facebook написав народний депутат Олексій Гончаренко.
Зазначається, що за останній рік в Україні значно зросли ціни на продукти, зокрема:
- гречана крупа – на 23,8% (+8,9 грн./кг);
- цукор – на 34,9% (+7,3 грн./кг);
- пшеничне борошно – на 15,4% (+1,96 грн./кг);
- макаронні вироби – на 18,4% (+3,72 грн./кг);
- молоко – на 9,2% (+2,36 грн./кг);
- соняшникова олія – на 48% (+20,25 грн./л);
- яйця – на 11,5% (+3,15 грн./десяток);
- птиця – на 26,9% (+15,06 грн./кг);
- вершкове масло – на 12,3% (+5,46 грн./кг).
Саме на ці продукти тепер буде здійснене державне регулювання цін. Зазначається, що граничний рівень надбавки не повинен перевищувати 10% під час дії карантину.
Крім того, Кабмін планує ухвалити розпорядження «Про заходи щодо моніторингу та аналізу цін і стану товарних ринків». До переліку увійдуть 30 позицій, повідомило агентство «РБК-Україна».
Так, планується доручити Державній службі статистики забезпечити здійснення щоденного моніторингу споживчих цін на товари за переліком та надавати Міністерству економіки відповідну інформацію до 16-00 звітного дня.
До товарів, щодо яких щоденно проводиться моніторинг цін, включено наступні продукти харчування:
- борошно пшеничне вищого сорту;
- макаронні вироби з м’яких сортів пшениці;
- батон;
- хліб житньо-пшеничний;
- крупа гречана;
- крупа вівсяна;
- пшоно;
- свинина;
- яловичина;
- птиця (тушки курячі);
- молоко пастеризоване жирністю до 2,6 відсотка (у плівці);
- масло вершкове жирністю від 72 до 82,5% включно;
- сметана жирністю до 15% включно;
- яйця курячі категорії С1;
- олія соняшникова;
- цукор кристалічний;
- капуста білокачанна;
- цибуля ріпчаста;
- буряк;
- морква;
- картопля.
Як повідомлялося раніше, в Офісі президента розглядають можливість впровадження в Україні системи «продуктових карток», аби допомогти вразливим та незахищеним верствам населення в умовах різкого подорожчання продуктів харчування.