Головна Новини Світові ринки ЄС не обмежуватиме імпорт української агропродукції

ЄС не обмежуватиме імпорт української агропродукції

Збільшений обсяг ввезення української агропродукції до Європейського Союзу вплинув на фермерів країн, що межують з Україною, але ЄС не розглядає варіант запровадження скасованих раніше мит.

Про це повідомив єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський за підсумками ради профільних міністрів держав ЄС у Брюсселі, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на DW.

Головною темою засідання була ситуація на сільськогосподарському ринку на фоні війни в Україні. Польща, Угорщина, Румунія, Болгарія, Словаччина надали доповіді про наслідки зростання імпорту сільгосппродукції з України для виробників цих країн.

На раді Януш Войцеховський повідомив, що імпорт пшениці з України до ЄС зріс на порядок: з 287 тис. тонн у 2021 році до 2,8 млн. тонн торік. Обсяг ввезеної до Євросоюзу української кукурудзи зріс майже вдвічі – з 7,3 млн. тонн до 12 млн. тонн. Але найбільш різким виявилося зростання імпорту в ЄС насіння соняшнику з України: у 2021 році цей показник становив лише 25 тис. тонн, а у 2022-му – вже 1,8 млн. тонн. Наприклад, до Болгарії до війни було поставлено 3 тис. тонн українського соняшника, а після повномасштабного російського вторгнення – 892 тис. тонн.

Рада міністрів сільського господарства ЄС ухвалила, що для вирішення цієї проблеми необхідно вжити заходів на рівні Євросоюзу.

«При цьому не було жодних пропозицій припинити або обмежити імпорт з України. Йдеться про допомогу фермерам, а не про бар’єри чи заборону ввезення товарів з України. Про це не висловився жоден із представників країн ЄСЦ», – наголосив Януш Войцеховський.

Перегляди: 1