Головна Птахівництво Підвищення цін на енергоносії поверне галузь птахівництва до стагнації

Підвищення цін на енергоносії поверне галузь птахівництва до стагнації

Пропоноване НКРЕКП підвищення цін на електрику для бізнесу та повернення акцизу на нафтопродукти з липня місяця у разі реалізації цих ініціатив призведуть до того, що вже у серпні виробники будуть вимушені підвищити оптово-відпускні ціни на продукцію птахівництва для кінцевих споживачів для покриття власних виробничих витрат.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на заяву Союзу птахівників України.

В заяві зазначається, що плани підвищення цін на енергоносії озвучуються на фоні поступового відновлення обсягів виробництва м’яса птиці і яєць, які суттєво скоротились протягом минулого року.

«Незважаючи на невизначеність із майбутніми викликами та всупереч несприятливим обставинам в економіці держави, промисловий сектор птахівництва продовжує інвестувати у виробництво. Проте ситуація із очікуваним ростом вартості енергоносіїв може не тільки нівелювати довгоочікувані здобутки, а й повернути галузь до стагнації та скорочення поголів’я птиці, що утримується у сільськогосподарських підприємствах», – заявили в асоціації.

Також в заяві зазначається, що постійний ріст собівартості виробництва призводить до значного зниження рентабельності. Результатом цього є зменшення обігових коштів, зниження конкурентоздатності на зовнішніх ринках, збитковість і скорочення обсягів виробництва.

«Асоціація «Союз птахівників України» виступає за впровадження мораторію на підвищення цін (тарифів) на ринку енергоносіїв на час дії воєнного стану. Це дасть змогу виробникам продукції птахівництва зберегти існуючі та навіть дещо наростити обсяги виробництва, забезпечити продовольчу безпеку країни, продовжити експортувати продукцію забезпечуючи надходження валютної виручки в країну, утримувати стабільні ціни на соціально значущі продукти харчування для кожного пересічного українця, що сьогодні є вкрай важливим фактором підтримки населення в період війни», – наголосили в асоціації.

Перегляди: 6