Головна Війна проти України росія готова розблокувати експорт українського зерна в обмін на зняття санкцій

росія готова розблокувати експорт українського зерна в обмін на зняття санкцій

росія готова надати «зелений коридор» для експорту українського зерна в обмін на зняття санкцій. Про це заявив заступник міністра закордонних справ рф Андрій Руденко, повідомляє «ПроАгро Груп».

За його словами, для розв’язання цієї продовольчої проблеми потрібен «комплексний підхід», зокрема зняття санкцій на експорт російських товарів і фінансові платежі. Крім того, російський чиновник додав, що Україна зобов’язана самостійно розмінувати всі порти.

«РФ також вимагає розмінування з боку України всіх портів, де стоять кораблі. Росія готова надати необхідний гуманітарний прохід, що вона робить щодня», – заявив представник російського мзс.

Нагадаємо, раніше ООН пропонувала пом’якшення санкцій щодо рф в обмін на морський коридор для вивозу українського зерна, на що негативно відреагувала українська влада.

Також для розв’язання проблеми експорту зерна з України в США розглядали можливість тимчасового зняття санкцій з білорусі на поставку калійних добрив задля забезпечення нею залізничного транзиту своєю територією вагонів-зерновозів до литовського порту Клайпеда.

Цього разу США у відповідь на заяву росії про готовність надання «зеленого коридору» в обмін на зняття санкцій зазначили, що останні не заважають морському експорту  зерна з українських портів. Водночас розмінування Україною «всіх портів» зробить їх беззахисними перед атаками рашистів.

Натомість одним з можливих варіантів забезпечення експорту розглядається забезпечення військового конвою у Чорному морі суден з вантажами з України. Такий конвой могли б забезпечити ВМС Туреччини, яка займає стриману позицію щодо росії й з якою остання, ймовірно, уникала б виникнення прямого озброєного конфлікту.

Перегляди: 3